5 viktiga saker att tänka på vid interiörsfotografi

2014/02/18

Att fota sin inredning kanske inte är särskilt glamoröst, men det är ett populärt sätt att visa för omvärlden hur man lever. För att inte tala om hur viktigt det är vid försäljning av hus och lägenheter! Har du stött på svårigheter med interiörsfotografi? Isåfall kanske du missat några av dessa fem saker som många fotografer inte tänker på när de ska föreviga sin inredning. Artikeln kommer från photographytalk.com, och jag har sammanfattat dess viktiga lärdomar nedan.

Höjd

Vilken höjd du fotar ifrån är väldigt viktigt. Viss inredning blir jättebra på bild med låg vinkel, men inte så låg att kompositionen blir obalanserad. Ett bra tips är att döma höjden efter förgrunden; för hög vinkel kan förvränga de närmaste möblerna och få dem se konstiga ut. Döm balansen efter hur naturliga möblerna ser ut i kompositionen helt enkelt!

Vem fotar du för?

Alltså: vad vill du få ut av bilden? Är den till exempel tagen för en arkitekt, en inredningsdesigner eller bara en familjemedlem på andra sidan landet? Alla har olika förväntningar. Arkitekter vill generellt ha dramatiska vinklar och har inget emot vidvinkelbilder, medan inredningsdesigners kommer vilja ha fokus på möbler och dekorationer.

Ljus

Ett riktigt bra foto ser bättre ut än verkligheten, och det är ju såklart det du vill sikta på när du tar dina egna bilder. Vanligt är att använda enkelt omgivningsljus, men låt dig inte bara begränsas av de tillgängliga ljuskällorna i rummet. Skapa ditt eget ljus utifrån dina förutsättningar för att få rummet så bra som möjligt.

Utsikten

Utsikten, eller vinkeln i fotografisk lingo, handlar om hur du väljer att ta dig an rummet. En frontal vy är symmetrisk och ger en känsla av styrka. Vissa fotografiska regler delas med landskapsfoto, bland annat att man inte ska dela upp din vy i två och att du måste fokusera på två tredjedelar av kompositionen. Kom alltid ihåg att inkludera detaljerna i skärpa och komposotion, och få fram detaljer i strukturer i bilden.

Gör dina foton till inredning

Det är ju inte bara inredning man kan fånga på bild. Man kan också låta sina foton bli del av inredningen med snygga ramar eller andra fotoprodukter. Kolla in Bgafotobutik.se om det låter intressant.

Så, med dessa värdefulla tips kan du nu snart fota ditt hem som ett riktigt proffs!