Elkonsumtionen lägre än på 30 år

2015/07/07

Trots att vi använder oss av allt mer elektronik i vardagen så är den sammanlagda elkonsumtionen den lägsta på 30 år, rapporterar Sveriges radio. Elpriset har dessutom sjunkit i botten, med en kostnad på strax under 15 öre per kilowattimme.  

Enligt Bosse Andersson, vice vd på Svensk Energi, beror detta på allt bättre energieffektivisering och den stora utbyggnaden av förnybara energikällor. Han uttrycker dock oro för att denna utveckling kan ha negativa konsekvenser i framtiden. Detta bland annat på avvecklandet av kärnkraften.

Han menar att om de fyra kärnkraftreaktorer som vi har stängs ner inom några år mister vi omkring 10 procent av den energiförsörjning vi behöver under vintern. De förnybara källorna kan leverera tillräckligt med energi om vädret tillåter, dock är det inte något man alltid kan lita på.

- Men den där besvärliga dagen, när det är riktigt kallt och det tyvärr inte blåser den dagen kommer nog priserna vara ganska höga, säger Bosse Andersson.

De låga priserna och den låga konsumtionen är dock väldigt bra ur ett miljöperspektiv. Om du vill ha bättre koll på din egen elkonsumtion kan du till exempel testa dina elkostnader med mobilappen från Svensk Energi.