För- och nackdelar vid val köksluckor

2014/05/22

När det gäller renovering av ett kök så är köksluckor en väldigt viktig del. Men det finns en hel del olika material att välja mellan, och det kan ibland vara lite oklart vad som skiljer dem åt, vilka för- och nackdelar de har och så vidare.

Faner

Faner är en teknik som innebär att tunna skivor av trä fästs på möbler – i detta fall köksluckor, för att ge dem ett fint träutseende. Vilken sorts grundskiva faneren fästs på varierar, men består vanligtvis av någon form av träfiber. Fördelarna med faner är att man kan få köksluckor som ser ut som trä, men inte är lika dyra. Köksluckor med faner är heller inte lika tunga som köksluckor i massivt trä.

Massivt trä

Köksluckor i massivt trä tillhör vanligtvis de dyraste köksluckorna, och det inte utan anledning. Fördelarna med köksluckor i massivt trä att de oftast är de som är enklast att renovera, genom att man slipar dem och lackerar eller målar om dem. Köksluckor i trä åldras också ofta med värdighet, och kan till och med få ett finare utseende med tiden. Man bör dock vara beredd på att köksluckor i massivt trä kommer att ändra färg med åren, genom att mörka träslag blir mörkare, och ljusa blir ljusare. Trä är också ett levande material, vilket gör att de kan ändra storlek beroende på luftfuktighet. Detta bör normalt inte innebära några större problem, men är viktigt att känna till. Träets ”levande” egenskaper är också något som många ser som en del av dess attraktion.

Laminat

Köksluckor i laminat är vanligtvis ett av de billigaste alternativen, samtidigt som det är hållbart och lätt att rengöra. Laminat är dock inte ett form av material, utan mer en tillverkningsteknik, som innebär att flera skikt pressats samman. Fördelarna med laminerade köksluckor är förutom det låga priset är hållbarheten och att de finns i väldigt många färger och former. Den största nackdelen är att det ofta är svårt att renovera dem om de blivit slitna och repiga.

MDF

MDF, Medium Density Fiberboard, är en typ av träfiberskiva som är vanligt förekommande i köksluckevärlden. Skillnaden mellan laminat och MDF är inte alltid helt självklar, och ofta blandas de två begreppen samman – även av de som tillverkar och säljer köksluckor. Köksluckor med MDF som grund kan också anta många olika utseenden, och exempelvis beläggas med faner. En skillnad mellan MDF-luckor och laminatluckor är att det är vanligare att MDF-luckor kan renoveras.

Fuktskador

Alla dessa typer av material ändrar storlek beroende av luftfuktighet. I värsta fall kan även luckor skadas ordentligt om fukten varit grym. Detta skall man ha i åtanke vid bygg- och renoveringsprocesser. Om fuktskador uppstår skall man som första åtgärd alltid torka utrummet med hjälp av en avfuktare. Detta kommer att minimera renoveringsbehovet. Bor man i någon av Sveriges storstäder är Källartorken ett välrennomerat alternativ. Vid köp av fastighet skall man alltid anlita en oberoende besiktningsman för att besikta objektet. Lär mer om besiktning här.