Göteborg är hem åt de mest vågade inredarna i Sverige

2014/02/06

Enligt en undersökning av NCC så hittar du de mest vågade inredarna i Göteborg och Västerås. De har undersökt ett stort antal bostäder och delat in de boendes inredningsstil i olika kategorier.

Hur ser det ut hemma hos dig? Bor du i södra Sverige har du antagligen en ljus och lantlig eller vit och minimalistisk stil. Detta enligt en stor inredningsundersökning utförd av bygg- och fastighetsutvecklingsföretaget NCC.

För den här undersökningen har NCC kartlagt 657 bostäder som NCC Boende har färdigställt och sålt under 2012 och 2013. Specifikt bostäder i städerna Umeå, Västerås, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö.

De har sedan delat in bostäderna enligt fyra typer av inredningsstil:

Lantligt: Ljus och lantlig med marina eller romantiska färger

Natur och trä: Naturlig och jordnära med trä och naturfärger

Mustig och färg: Mustig och uttrycksfull med mörka och kryddiga färger

Minimalistiskt, vitt: Vit, modernt minimalistisk med accentfärger

– Vi har samlat på oss en unik databas efter att ha byggt tusentals lägenheter på olika orter i Sverige. För första gången kan vi berätta vad folk faktiskt väljer för inredningsstil, säger Camilla Gramner inredningsexpert på NCC.

Den absolut vanligaste inredningsstilen i landet är "ljust och fräscht", vilket står för 49 procent av bostäderna i undersökningen. Näst vanligast är den lantliga stilen, som anammats av 39 procent. Däremot har de funnit några regionala skillnader som är rätt intressanta. Mer om boende och bostäder i Göteborg: www.egnahemsbolaget.se

Särskilt i göteborg så väljer man oftare en naturlig stil med mycket trä. Av hemmen de undersökte är uppdelningen 12 procent natur och trä, 44 procent vit och minimalistisk och 44 procent ljus och lantlig.

Det är också fler i Göteborg än i övriga landet som byter ut sina släta dörrar mot exempelvis spegeldörrar för att matcha den mer lantliga, naturfärgade stilen. Göteborgare verkar inte heller vara särskilt förtjusta i tapeter. 57 procent har enbart målade väggar i sina hem, medan 42 procent har en kombination av målat och tapeter. Det är bara en försvinnande liten procent som har sina bostäder helt tapetserade. Dessutom är det vanligare med andra färger än vitt på väggar, golv och skåpluckor i Göteborg, vilket bidrar till att Göteborg anses som mer vågade än resten av landet.

Hela rapporten tillsammans med pressmeddelandet finns att hämta här: Så inreder svensken – stramt i norr och lantligt i söder

För att se exempelbilder på deras kategorier kan du hitta dem här: NCC Image Bank