Säg hejdå till glödlampan

2015/05/08

Sedan Thomas Alva Edison uppfann den har glödlampan varit en given del av vårt hem. Lyst upp våra hem under mörka och gråa dagar. Men dess dagar ser nu ut att vara räknade. I alla fall om vi ska tro ljusdesigner Kai Pippo som säger till DagensNyheter.se att led-lampor är betydligt mer effektiva än vanliga glödlampor. Faktum är att led-lampan spar upp till 80 procent av den energi som en vanlig glödlampa förbrukar.

”Det finns både dåliga och bra led-lampor och man får vad man betalar för. Bra kvalitet kostar mer. I dag reagerar många kunder över priset men tänker inte på att livslängden på led är 25 gånger längre än på glödlampor”, säger Peter Reineck på Ljusexperten i Järfälla.

Det är alltså inte bara ett betydligt mer miljövänligt val det är dessutom ett billigare alternativ. Initialt må en led-lampa vara dyrare men den håller längre än en glödlampa vilket betyder att man inte behöver lägga pengar på att köpa en ny lampa.

Kai Pippo vill även lyfta vikten av dimmers som används för reglera ljusstyrkan.

”Man borde ha dimmer i alla rum. Men det är extra viktigt i rum där man vistas mycket, där man läser, äter, sminkar sig. Vid köksbordet vill du både ha bra läsljus och mysljus vid middagen. Det finns billig dimmer man sätter i eluttaget som fungerar utmärkt. Dessutom sparar man mycket energi och förlänger livslängden på ljuskällan om man dimrar ljuset”, säger Pippo. Dimmers och led-belysning kan man förövrigt hitta på Xcen.se.

Sakta, sakta börjar glödlampan fasas ut mot den nya epokens titan nämligen led. Tekniken har enligt många funnits där länge men att vi bara har varit långsamma på att anamma den. Men nu ser det ut som att led går mot sitt ordentliga genombrott.