Se vad din el kostar dig dagligen med ny app

2014/02/06

Har du nånsin kommit på dig själv med att stirra i stum förundran på en orimligt hög elräkning, och då frågat dig själv: "Vad är det som slukar så här mycket el?"

Nu kan du snart ha svaret i din ficka!

Branschorganisationen Svensk Energi har precis lanserat en mobilapp där du kan räkna ut elkostnaden på allt i ditt hem. Oavsett det gäller en enkel badrumslampa eller en sprillans ny spelkonsol. Appen heter Elräknaren och finns just nu tillgänglig, helt gratis, för enheter som kör iOS och Android.

Du använder dig av den märkning som redan finns på alla elprylar i butiken. På den här energimärkningen står det hur många watt de drar, och i vissa fall även hur mycket den beräknas dra på ett år. Du knappar helt enkelt in de här in de här siffrorna i appen tillsammans med ditt nuvarande elpris, och sen kan du räkna ut vad dina elektronikprylar kostar dig per dag, månad och år.

- Vårt mål är att konsumenter ska bli medvetna om vad el kostar i förhållande till den nytta du får, säger Malin Thorsén, projektledare för branschinitiativet Ladda Sverige. Med Elräknaren är det enkelt att se vad en TV som står på fyra timmar om dagen faktiskt bidrar med på elräkningen i slutet av varje månad. Vet du vad något kostar så är det också lättare att avgöra om du gärna betalar för den bekvämligheten eller avstår.

Även om det verkar ganska omständigt att gå igenom alla de prylar som man har uppkoplade nuförtiden så kan det vara värt det i längden. Det är hursomhelst ett mycket bra verktyg för den som vill hålla noggrann koll på sin energiförbrukning, eller planerar att minska sin elkostnad inom den närmaste framtiden. 

Fotografi: http://www.ringstrom.se/