Tips för ljusare rum

2014/05/14

Att skapa en inredning med bra ljussättning är en svår konst, och det fungerar inte att bara ställa upp lite fler och/eller starkare lampor. Det hela försvåras sedan ytterligare av de svenska förhållandena, när det kommer till naturligt ljus. Tillgången till solljus skiljer sig extremt beroende på om det är vinter eller sommar, och ett rum som har en bra ljussättning sommartid kan bli helmörkt under vintern. Klart, luftigt och färgrikt förvandlas till småmurrigt och otydligt. Att inreda för att ta tillvara det ljus som finns är en svår konstart.

Ljusreflekterande ytor och speglar

Högblanka köksluckor är mycket populära, och det just för att de hjälper till att göra köket ljusare. Samma princip kan utnyttjas även i övriga rum. Blanka ytor hjälper till att ta till vara på det ljus som finns. I princip fungerar det på samma sätt med speglar, men även om dessa definitivt kan användas inom inredning för att lysa upp, så gäller det att vara försiktig. Risken finns att de reflekterar ljuset för kraftigt, så att de blir bländande snarare än upplysande. Var man placerar eventuella speglar är alltså av yttersta vikt.

Fixa med fönster och fönsterbrädor

En av poängen med fönster är att släppa in så mycket naturligt ljus som möjligt. Det finns egentligen inget konstgjort ljus som kan mäta sig med det vi får via solen. Ändå gör vi ofta vårt bästa för att blockera fönstren, med gardiner, blomkrukor och prydnadsföremål. Att lämna fönsterbrädan helt ren och inte ha några som helst gardiner är dock inte så estetiskt tilltalande. Men man bör ändå välja gardiner och växter med ljusinsläpp i åtanke.

Väggar och tak

Rätts sorts tapeter, och/eller färg på väggar och tak kan göra under för hur ljust ett rum känns. För att få ett rum att se och kännas ljust så är detta bland det viktigaste. Det kan lätt bli så att man får välja: en tapet med ett mönster man tycker är fint, eller en som förstärker rummets ljus?

Använd många ljuskällor

Utöver det naturliga solljuset, måste man så klart ofta använda extra belysning i form av lampor. Här gäller det att inte bara tänka att varje rum endast ska ha en taklampa. Det går att ha väldigt många typer av belysning i ett och samma rum. Spotlights i både tak och golv, vägglampor, stående golvlampor med mera, som alla tillsammans kan skapa en fantastisk ljussättning, även under perioder då solljuset inte är närvarande. Tänk bara på att inte göra några elinstallationer själv, om du inte är elektriker förstås. Man bör alltid vända sig till behöriga elinstallatörer för att vara säker på att jobbet utförs korrekt. Du kan läsa mer om detta på www.gjonassonsel.se och på www.sef.se.

Energimyndighetens hemsida hittar du också fler nyttiga tips om ljussättning.