Trädgårdskampen på SVT

2014/02/10

Nu är det alltså dags för 10 stycken trädgårdsentusiaster att tävla om vem som kan odla den bästa trädgården! Vem har de grönaste fingrarna? Det återstår att se. I varje avsnitt ställs deltagarna inför olika tävlingar som kan kosta dem deras plats i programmet. Det är en formel vi känner igen från program som till exempel Hell's Kitchen, Top Model och Project Runway.

Men när det gäller trädgårdsarbete blir det automatiskt lite annorlunda! Det huvudsakliga projektet måste ju få tid att växa fram innan man kan göra en bedömning om vem som besitter bäst kunskap och smak i trädgårdsdesign.

Programledaren leds av Gunnel Carlson, en av Sveriges mest kända trädgårdsexperter och tidigare känd från "Gröna rum". Hon har även med sig Peter Englander, trädgårdsdesigner, och Hannu Sarenström, författare.

Bland de tävlande hittar vi en härlig blandning av trädgårdsentusiaster. Till exempel har vi Bertil Burström, en 77 årig man från Boarp/Össjö. Han ser inte sig själv som vare sig "trädgårdsnörd" eller "blomnörd", men arbetar ändå regelbundet med sin egna trädgård över en mark på 3000 kvadratmeter.

Se Bertils intervju med Helsingborgs Dagblad här: Han tävlar i SVT:s Trädgårdskampen

En annan tävlare är Peter Bengtsson från Laholm, som är besatt av magnolior. Läs hans intervju på SVT här: Peter Bengtsson tävlar mot Sveriges mesta trädgårdsnördar

En tävlande som hade en klar fördel i det första avsnittet var Tony Johansson, en 36åring från Hällingsjö. En av tävlingarna var nämligen att plantera Perenner, som är hans favoritblomma.

- En drömstart eftersom perenner är det jag gillar allra mest, säger Tony till Expressen. Jag brukar beställa fröer från länder så långt bort som Kina eller Japan. Det fascinerande är att det finns pioner som kan bli 100 år medan andra kanske bara lever i två eller tre år.

Läs hela intervjun här: Fritidsodlaren Tony blommar ut i tv-rutan

Det första avsnittet visades tisdagen den 14:e. Där fick de tävlande varsin jordlott, rita upp planen för sin trädgård och sen i ett stressigt moment välja de växter och blommor som ska växa där.

Det har varit mycket uppståndelse kring programmet. Många tycker inte om att det hakar på trenden av hektiska tävlingsprogram och missar poängen med vad trädgårdsarbete egentligen innebär. Men jag är ok med det. Det får in trädgårdsdesign i populärkulturen, om än på ett lite missvisande sätt så är det iallafall något! Mer om trädgård, med inriktning på sten- och betongdetaljer, finns på Flintakonstbetong.se.

Om du missade det i tisdags så finns hela avsnittet på SVT play: Trädgårdskampen